3 december 2007

Post 1級 Peace of Mind

De test ging matig, maar daarover meer in een volgende post. Eerst iets over de afgelopen weken. Die waren soort van hectisch, ware het niet fysiek, dan wel in het koppie. Het eind van m'n verblijf in Tokyo kwam in zicht, en ik vond simpelweg dat er teveel gespeeld (zoals ze het hier noemen, asobu) was en te weinig gewerkt. Maar ik vond ook dat ik nog veel te weinig kennis over m'n scriptie-onderwerp had opgepikt om daadwerkelijk in het Japans interviews af te gaan nemen. Dit werd dan weer veroorzaakt door het gegeven dat ik nog te weinig Japans had geleerd om mijn primaire bronnen makkelijk door te kunnen nemen. Ik besloot dus ergens in november dat het vooral cruciaal was hier aan te werken. Ook met de taaltest van 2 december in het vooruitzicht. Elke dag karakters stampen werd het dus... Samen met m'n gastmoeder elke dag de column voorop de Asahi Shimbun lezen, elke dag minstens 50 karakters doorwerken, elke dag oefeningen maken.. Weinig geestopwekkend werk, maar de vooruitgang is wel sterker zichtbaar dan bij intellectueel uitdagender opdrachten, dus dat is dan wel weer prettig.

Half november had ik echter toch echt een afspraak om met een Japanse hoogleraar in het Japans over mijn onderwerp te gaan discussieren. Het was weliswaar de zwager van mijn gastmoeder, maar toch. Dus ik 6 uur in de Shinkansen naar Fukuoka alwaar ik verwelkomd werd door gastoom (?), zijn vrouw, twee dochters, en half-Spaanse kleinzoon. De discussie die we hadden over Japans patriottisme en aanverwante onderwerpen ging eigenlijk uitstekend en dit gaf me hoop voor eventuele verdere gesprekken. Maar eenmaal terug in Tokyo moesten deze mensen wel gebeld en gemaild worden.

Ondertussen was de stress voor de taaltoets ook behoorlijk aan het oplopen... Maar het vertrek van iemand die toch redelijk mijn aandacht aan het afleiden was bood wat speelruimte. Toch maar in de pen geklommen en een aantal wetenschappers en NGOs gemaild. De rechtse groepering (新しい歴史教科書を作る会) die ik wilde spreken had echter geen emailadres op haar site gezet en die moest dus gebeld worden. Telefoneren in Japan is een vak apart, vandaar dat ik enigszins nerveus was. Maar ineens had ik de volgende dag een afspraak met iemand die er toch echt van overtuigd was dat de rol van Japan in de oorlog er een van verdediging was geweest. Zijn visie op patriottisme was erg interessant en krijgt zeker een mooi plaatsje in mijn scriptie. Daarnaast nog een emeritus hoogleraar geschiedenis van Waseda gesproken die dag. Verder heb ik deze week nog een interview met een prominente historicus van Keio en met een meneer (教科書全国ネット21) die zich in het debat over het onderwijs link van het midden bevindt. Als ik dan ook nog even een bezoekje breng aan de Japanse KB, ben ik denk ik wel rond wat betreft bronnen. Na thuiskomst wordt het dan schrijven-schrijven-schrijven, met hopelijk een afstuderen in maart als resultaat.
Met het einde van m'n verblijf in Japan en ook het einde van m'n studie in zicht, komt onherroepelijk de vraag naar boven of ik hier niet wat langer wil zijn in de toekomst. Eens echt in Japan leven, een eigen huisje, een echte (geen prepaid) mobiel... Tokyo is namelijk echt ongelofelijk boeiend. Er is hier zoveel verschillends te doen, te zien, te eten. De tijd zal het leren, is altijd de conclusie.

Een ontmoeting met Leidse studenten en alumni tijdens de Cleveringalezing op 26 november deed me echter ook weer inzien hoe fijn Leiden is. En Leiden staat dan voor het eigene, het vertrouwde, het diepgaande, het intellectueel stimulerende, het drukke leventje dat ik in Nederland heb. Continu bezig zijn met patriottisme zet je wel aan het denken... Voorlopig kom ik echter gewoon terug naar het Leidsche.. 10 december!

Voor nu nog wat foto's van de afgelopen tijd:

Notificaties in de trein in Fukuoka die goed gedrag aanmoedigen!

"My lit cigarette always points towards others, never to myself." & "Any masterpiece just becomes noise disturbance when emanating from earphones."

Het schattige, schattige zoontje van 'gast'nichtje aan de borst. En 'gast'tante Mari-san die ik bezocht in Osaka op de weg terug naar Tokyo uit Fukuoka.
Herfst in Tokyo. De bladeren kleuren. Prachtig. Dat vindt iedereen.

Cleveringalezing 2007 in Tokyo.
Interessant beleid van de gemeente Tokyo. Op links, 'stickers' die op het wegdek geplakt zaten toen ik hier aankwam in september. Er staat "Please do not smoke on the streets". Op rechts, recentelijk ingemetselde tegels die aan de Tokyose burger verkondigen: "Smoking on the street is prohibited". Sympathiek dat ook Engelstalige, Koreaanse en Chinese aanwezigen hier op deze manier aan herinnerd worden. Ergens vind ik het bizar dat burgers verboden wordt op straat te roken.

In oktober zag ik in Hiroshima een auto ingewijd worden. Gisteren was dit net gebeurd met deze grond waarop binnenkort een nieuw huis gaat verschijnen. Vandaag kwamen de bouwvakkers.

Geen opmerkingen: