29 september 2009

Ook Aaf doet een duit in het zakje

Met dank aan Noortje.

Aaf Brandt Corstius - Liefst in een leuke jurk - NRCnext 29/9/09

Het is een nieuw soort beroep geworden: iets shockerends over vrouwen roepen, daar een boek over schrijven, op de cover van dat boek gaan staan met een integere, maar scherpe blik en vervolgens tot in lengte van dagen je punt (en eigenlijk alle punten die vagelijk raken aan het onderwerp ‘vrouw’) in talkshows verdedigen tegen de mannen aan tafel, liefst in een leuke jurk.

Heleen Mees bedacht dit beroep een paar jaar geleden, en nu doet sinds kort Marike Stellinga het ook. Heleen Mees riep dat al die deeltijdwerkende moeders zich uit hun bakfietsbestaan moesten losscheuren en een fulltime topfunctie bij de ABN Amro moesten ambiëren. Marike Stellinga, het andere vrouwelijke geluid, roept precies het tegenovergestelde: dat vrouwen minder ambitie hebben dan mannen, dat er daarom geen quota voor vrouwen aan de top gesteld hoeven te worden, want ze willen niet naar de top, en dat bijvoorbeeld kinderopvang ook niet gratis hoeft te zijn.

Vrouwen, zegt Marike Stellinga, zijn dolgelukkig met hun parttime banen en hun kostwinnende mannen en hun vele moederuren. Dus hou op met dat feminisme.

Ik denk dat minder parttime werkende moedervrouwen Marike Stellinga zullen willen overrijden met hun bakfiets dan indertijd Heleen Mees. Ze maakt in ieder geval weinig agressie los. Wat ze misschien best jammer vindt.

Maar ik denk ook niet dat Marike Stellinga veel volgelingen krijgt. De Mezen en Marikes van deze wereld krijgen vooral veel airplay, maar ik geloof niet dat er vrouwen zijn die willen leven volgens hun leer, of dat nu de leer ‘als een speer naar de top’ of ‘lekker fruttelbaantje en veel thuis met de kinderen’ is.

Mees en Marike, ik zal jullie iets uitleggen. Sommige vrouwen willen een topbaan. Sommige vrouwen willen een deeltijdbaan. Sommige vrouwen willen geen baan. Sommige vrouwen zijn ambitieus. Sommige vrouwen zijn niet ambitieus. Sommige vrouwen hebben kinderen. Sommige vrouwen hebben geen kinderen. Sommige vrouwen kunnen veel. Sommige vrouwen kunnen weinig. En veel vrouwen – ja, je gelooft het haast niet – veranderen tijdens hun leven een paar keer van mening over hoeveel ze willen werken, hoeveel ze thuis willen zijn, en hoeveel ze willen verdienen.

Ja, Mees en Marike, want vrouwen zijn net mensen. Met hun eigen mensenwensen. En hun eigen mensenstreken. Maar dat komt nou nooit eens in de krant.

Want dat is een veel te genuanceerde mening om de headlines mee te halen.

7 opmerkingen:

Walter zei

Raak!

Noortje zei

Aaf is cool!

Noortje zei

Maar ben je heeft nu eens met Mees, Marike of Aaf? :-)

cheruchan zei

U vraagt en wij draaien

Pieter den Hollander zei

wat een goed stukje! nog los van de inhoud, waar ik het natuurlijk ook helemaal mee eens ben.

Pieter den Hollander zei

het is niet van jou, dat dacht ik even! maar ik vind jouw stukjes ook altijd heel leuk hoor. ben je nog in new york? veel plezier.

cheruchan zei

Ik mocht willen dat ik zo goed kon schrijven als Aaf... nog een lange weg te gaan ;)