29 oktober 2009

Suf

Voor de zakenkabinet-bijeenkomst van Denktank Prospect van vanavond schreef ik ter voorbereiding het volgende stuk over het thema 'Sociale cohesie & generaties'. Het moge duidelijk zijn dat het No Impact Experiment zijn invloed gehad heeft...

Ingegeven door zorgen over criminaliteit en radicalisering, richtte de discussie rond sociale cohesie zich lange tijd vooral op het integratievraagstuk: hoe betrek je nieuwe Nederlanders bij de maatschappij? Maar, is de afname van sociale cohesie ook in bredere zin een probleem? Voor groepen die de tegenhanger van sociale cohesie, namelijk sociale afzondering of eenzaamheid, ervaren is dat zo. Voor groepen die hechten aan hun vrijheid, die alle gewenste spullen & diensten kunnen inkopen en grote afstanden kunnen overbruggen om hun sociale relaties te onderhouden, is het antwoord op deze vraag minder duidelijk.

Waar deze discussie over sociale cohesie in bredere zin lange tijd uit de weg gegaan is, dient nu de noodzaak zich aan om er wel over te spreken. Dit komt voornamelijk omdat de grenzen aan wat de overheid kan doen om verantwoordelijkheden van mensen over te nemen bereikt zijn. En dat is maar goed ook, want de geëmancipeerde burger is meer dan in staat om een aantal verantwoordelijkheden terug op zich te nemen. Nu moet hij alleen nog even de bereidheid tonen.

En hier dient zich het probleem aan. Naar huidige maatstaven is sociale cohesie suf en tijdrovend. Wie zit er op te wachten om op bezoek te gaan bij eenzame ouderen, om het beroep van leraar te kiezen, om die vervelende buurman te leren kennen, om vrijwilliger te zijn bij de tennisvereniging, om de kinderen in de buurt in de gaten te houden, om mensen die zich niet gedragen aan te spreken, ... ? Er zijn zaken die in ons veeleisende leven sneller de benodigde satisfactie bieden.

Maar als nu blijkt dat alle ingewikkelde structuren die door de overheid zijn ingericht om deze verantwoordelijkheden van ons over te nemen duur en inefficiënt zijn? Als blijkt dat wij veel dingen beter kunnen doen in een sfeer van gezamenlijkheid en betrokkenheid, zonder alle ingewikkelde (geldelijke) systemen om verantwoording af te leggen? Wat dan? Dan is het laatste nog altijd suf.

Kuddedieren als we zijn werken we liever hard om geld te verdienen en om carrière te maken, zitten we liever achter tv en computer om actualiteit en achterklap in Verweggistan of Lutjebroek te volgen, brengen we onze vrije tijd liever door in winkelstraten en outlet centra om de economie te stimuleren, koken we liever hap snap snel na snel boodschappen te hebben gedaan bij de Ap, en reizen we liever de wereld over alsof het de speeltuin om de hoek is. Hierbij stellen we onszelf zelden echt de vraag of al deze dingen werkelijk bijdragen aan ons geluk.

De vraag die wij ons moeten stellen is: Wat is het goede leven? Wie weet, heel misschien, bestaat dat wel uit een beetje suffe dingen.

3 opmerkingen:

Thijs zei

Daar zijn wij dus voor! Wij zijn de ubercoole anbassadeurs van het 'suffe'. Jij als voorvechtster van het impact-loze leven en ik als wereldverbeterende leraar.
Suf = More!

Thijs zei

Haha genoeg werk voor mij!
http://www.nu.nl/werk-en-prive/2112603/mannelijke-docent-sterft-.html

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is