28 januari 2010

Complex

De man in het mooie pak begint te vertellen. Over hoe zijn club het probleem mede veroorzaakt. Over hoe zijn club echter ook haar bestaansrecht ontleent aan ontwikkelingen die het probleem veroorzaken. Over hoe zijn club ongelofelijk haar best doet om zo min mogelijk bij te dragen aan het probleem.

Een man in een donkerblauw pak met dunne rode streep en oranje das vervangt een andere man. Hij vertelt een verhaal over hoe de gemeenschap kan helpen bij het probleem. De rest ben ik vergeten. Iets over regels versus eigen initiatief.

Een derde man vertelt over hoe zijn club invloed probeert uit te oefenen op het beleid van een club die lijkt op die van de man in het mooie pak. Ook al is hij voorzitter, hij is niet de baas. Onder zijn clubgenoten heerst nog geen consensus over de aanpak, daarom spreekt hij maar voor zichzelf. Hij legt uit hoe hij en zijn clubgenoten anders tegen het probleem aankijken dan de klant. Daar is onderzoek naar gedaan. Eigenlijk weet hij ook niet zo goed wat hij ermee aan moet.

Een man wiens das wat vreemd is gaan zitten door het vervelende microfoontje wil eigenlijk niet zo graag praten over het probleem. Al zegt hij wel dat de 1,8 miljard mensen in de rijke landen het meest eraan bijdragen. Maar toch, doe er vooral niet teveel aan zegt hij. Teveel idealisme is niet goed. Clubs zagen zelden de stoelpoten onder zichzelf vandaan. Hij is wat zelfingenomen, houdt van zijn bonus. Ik vind hem een flapdrol, maar eigenlijk is zijn geluid wel verfrissend. Ongewenst, maar verfrissend.

De man in het slechtste pak blijkt de meest interessante spreker. Hij vertelt hoe zijn club dingen doet met de spaarcentjes van mensen uit andere clubs. Door deze spaarcentjes in weer andere clubs te steken, mag hij wat zeggen over wat die clubs doen. Hij wil dat ze over het probleem nadenken, en misschien een klein stapje zetten richting een oplossing. Zo niet, dan haalt hij zijn centjes weer weg.

Na de pauze vertelt de eerste vrouw over haar speurtocht door de regels. Ze legt uit hoe clubs zoals die van de derde man het beste het beleid kunnen beinvloeden. Welke mogelijkheden zij hebben, waar het in het verleden al eens gelukt is om iets aan het probleem te doen. We staan nog aan het begin, maar ze gelooft dat een betere wereld zeker mogelijk is.

De dagvoorzitter is een vrouw die matig is voorbereid en genante vragen stelt. Slechte promo voor haar clubje.

Clubjes hier en clubjes daar. Grote clubs, kleine clubs. Grote belangen, kleine belangen. 1,8 miljard mensen die eigenlijk ietsje teveel bijdragen aan het probleem. Clubs die wel willen, maar niet ten koste van alles. Goede bedoelingen, enorme complexiteit, kleine stapjes. We doen zoals vaak aan symptoombestrijding. En ondertussen groeit het probleem enkel groter.

Geen opmerkingen: