15 augustus 2010

Vakantie in eigen stad

Lijn 12 brengt je van station Hollands Spoor naar het Zuiderstrand bij Duindorp. In 22 minuten kom je door de Schilderswijk, het Regentessekwartier, de Bloemen- en Bomenbuurt, de Vogelwijk en Duindorp - van zwart naar wit, van klei naar zand, van arm naar rijk. Alleen Duindorp is het buitenbeentje in dit rijtje, wel wit en zand, niet rijk. Maar hier schreef ik al eerder over. Na een prachtige wandeling van minuutje of tien door het Westduinpark, kom je tenslotte bij strandopgang 10, het Zuiderstrand.

Gelukkig is het Zuiderstrand niet zo bekend, en niet zo bereikbaar. Scheveningen ligt aan de andere kant van de haven, Kijkduin ligt een heel stuk naar het zuiden. Het Zuiderstrand is eigenlijk een rustig, 'gewoon' strand, en het is daarmee het beste strand in Den Haag. Aan het Zuiderstrand heeft elke opgang een eigen strandtent. De Staat is die bij opgang 10. Qua stijl niet heel anders dan de strandtenten aan het Zwarte Pad, qua sfeer wel. Veel minder massaal, 'gewoon' doch stylish, geheel niet pretentieus. De perfecte plek om na een lange wandeling door de duinen of over het strand lekker wat te lezen.

Bij De Staat kwam ik de afgelopen twee weken het vaakst. 40 minuten wandelen, door de Bosjes van Poot, met een tussenstop bij Cafe Madeleine op het Valkenbosplein. Maar ik deed ook het Noorderstrand een aantal keer aan, en Meijendel. O Meijendel, wat bent u toch een schoonheid (neem het ruiterpad!). Daarnaast vond ik een nieuwe favoriet in de categorie koffietentjes in Appeltje Eitje op de Prins Hendrikstraat. En at ik heerlijk Thais bij de Sissende Sampan.

Tsja, vakantie in eigen stad, wat kan ik zeggen? 'Nee' antwoorden op de standaard vraag 'Ga je nog weg?'. Slapen in eigen bed, hangen op eigen bank, fietsen op eigen fiets, praten in eigen taal. Maar ook: tijd voor eigen vrienden, eten uit eigen tuin, meer thuis in eigen buurt. Ook al woon ik hier nu twee jaar, ik was er zoveel niet. Niet echt. En nu wel. Tis een aanrader, vakantie in eigen stad.

PS Het laatste plaatje is van vanmiddag, op weg naar het Zuiderpark stuitte ik op Plomptrekken 2010.

Geen opmerkingen: