7 november 2010

Hoe dingen kunnen lopen - No Impact Week NL

Het begon allemaal ergens in juni. De leden van de commissie van young professionals van Leaders for Nature lieten allemaal een filmpje zien over wat duurzaamheid voor hen betekent. Ik toonde de trailer van 'No Impact Man'. De vrees om afgeserveerd te worden als een geitenwollensokken-consuminderaar was ongegrond, de commissie vond het filmpje geweldig! Gelijk gingen er stemmen op om in de week van de Dag van de Duurzaamheid
met de commissie No Impact Week te doen en hierover te bloggen.

Een paar dagen later kreeg ik een mailtje met hierin het idee om het plan veel breder te trekken. Het eerste voorstel lag er toen pas eind juli. Daarna ging het snel. Desiree en ik legden contact met No Impact Man en zijn No Impact Project in New York en hoorden: "we're thrilled that our message has reached your shores and inspired your initiative." We praatten met Urgenda, de organisator van de Dag van de Duurzaamheid, en ik bleek een uitstekende verkoper te zijn > ze waren enthousiast! Het projectplan was toen snel geschreven.

Toen kwam het lastige gedeelte: sponsoring. Desiree was op vakantie en ik was aan het afronden bij TNT, maar gelukkig was het eind september toch geregeld. De uitgever van de Nederlandse vertaling van het boek 'No Impact Man', IUCN NL en veel mensen uit mijn persoonlijke netwerk leverden een bijdrage. Later kwam daar nog de Iona Stichting bij.

De handleiding was de volgende stap. Die moest vertaald en aangepast aan de Nederlandse context. Met hulp van een aantal mensen klaarden we die leuke klus. Website, Twitter, Facebook, alles kwam toen snel in orde. Ook maakten we een remake van het Amerikaanse No Impact Week filmpje met Public Cinema. Toen kon de promo echt goed van start.

De avond dat 'Taste the Waste' op TV was begon ik een waar Twitter-offensief. Het leverde een interview voor de jongerensite van de Boeddhistische Omroep op en veel volgers. Geweldig om te zien hoe anderen No Impact Week NL ook gingen promoten. De aandacht groeide gestaag: van TEDx The Hague & de 10:10 bijeenkomst in het Haagse Nutshuis in oktober, tot de NOS en Radio 2 deze week. Ook schreef ik een stuk over No Impact Week NL voor de blog van de Publieke Zaak. Vanochtend is er via het ANP zelfs een bericht uit gegaan.

Vandaag is de week van start gegaan. Alles is klaar, nu moeten de (honderden) deelnemers zelf nieuwe kooltjes op het vuur gaan gooien. Het lijkt goed te lukken. Mensen schrijven al blogs en er zijn discussies gaande op Facebook. Morgen naar Assen voor opnames met RTV Drenthe. Dinsdag en woensdag vertoningen van de film 'No Impact Man' (kom ook!). Donderdag is het dan Dag van de Duurzaamheid met 'live' Mr. No Impact Man himself tijdens de Cleandrinks borrel in Utrecht (kom ook!). En, tsja, wie weet wat deze week nog meer brengt. Zin in!

1 opmerking:

Tina Ehrami zei

Goed zo! Dit is echt een superinitiatief! Ik hoop dat het als een olievlek werkt en wij straks de No Impact gewoontes over zullen nemen in het dagelijkse leven.