10 januari 2015

Pieterpad - Van Meerlo naar Venlo

1 januari, mooi moment om iets te gaan doen waar ik altijd van geniet: het Pieterpad op! Net als vorig jaar, toen ik begin januari van Braamt naar Groesbeek wandelde. En ja, inderdaad, in de rest van 2014 niet heel erg veel opgeschoten.

Het doel voor deze keer was om van Meerlo te komen tot Swalmen. De eerste overnachting had ik gepland in Swolgen, bij De Oude Pastorie. Een bijzondere plek omdat ik er eerder was, namelijk in 2012 toen IVN een paviljoen had op de Floriade in Venlo. Met deze B&B was een arrangement afgesproken en alle IVN'ers die een bijdrage leverden aan de Floriade mochten er overnachten. 's Ochtends maakte ik een wandeling door het bos en trof daar een Pieterpad-bordje. Een week later begon ik in Pieterburen met de wandeling.

Ik schreef hier al eerder dat ik aan het overwegen ben om tijdens mijn sabbatical, dat begint op 1 april, naar Rome te wandelen. Ik dacht namelijk altijd dat het Pieterpad tot aan de Sint Pieter liep en het was ooit enigszins teleurstellend om te horen dat het in Maastricht al over zou zijn met de pret.

En wat gebeurt er op 1 januari 2015? Bij mijn aankomst in Swolgen tref ik pal voor De Oude Pastorie een bord "Rome 1486km". Op de plek waar ik ooit besloot het Pieterpad te gaan lopen, tref ik nu dit bord. De eigenaresse vertelde me later dat het geplaatst was ter ere van de zoveelste verjaardag van Bertus Aafjes die het boek "Voetreis naar Rome" schreef. Aafjes kwam uit Swolgen en ligt begraven op het kerkhof naast de B&B. De volgende dag kwam ik aan in Venlo en in het eerste het beste antiquariaat dat ik binnen stap hebben ze geen boeken over pelgrimages, maar "Oooh, je bedoelt 'Voetreis naar Rome', maar dat hebben we wel." Synchroniciteit aan het werk?

Geen opmerkingen: