31 augustus 2015

De Social Media Detox & ik

Twee weken terug kwam ik erachter dat Judith, een oud collegaatje van PostNL, een leuke blog, Pretty Words Please, heeft en van daaruit een Social Media Detox organiseerde. Ik kwam daar natuurlijk via Facebook achter. Aangezien ik na een interessante zomer ook net Tinder van m'n iPad had gegooid, besloot ik om Facebook, Twitter en LinkedIn ook naar een achteraf-mapje te verbannen en het eens een weekje zonder te proberen. Hieronder wat bevindingen!

1. Efficiëntie! 
Het gebeurt zo vaak dat ik bedenk dat ik even iets op Facebook moet doen, dat vergeet zodra ik op de site ben, en me dan na 10 minuten rondkijken actief moet gaan bedenken wat het ook alweer was dat ik kwam doen. Al die doelloosheid mocht niet meer, dus de acties die toch echt moesten vorige week (zoals iets plaatsen op een pagina van een initiatief of organisatie die ik beheer) deed ik gelijk als ik inlogde en erna was ik ook gelijk weer weg. Time saver!

2. Niet meer automatisch inloggen
Het navigeren naar Facebook is een soort automatisme. Gmail gaat open, Google Calendar gaat open, Workflowy gaat open, en Facebook gaat open. Ook op m'n telefoon zit Facebook steevast in het rijtje dat ik op onbewaakte ogenblikken afloop. Moeten inloggen vraagt (enigszins) om bewuste aandacht en op dat moment is er dus ook de optie om me af te vragen of ik wel echt in hoef te loggen.

3. Het is vooral Facebook 
Het kostte geen enkel moeite om Twitter en LinkedIn links te laten liggen tijdens de detox. Daar was ik eigenlijk ook al maanden amper geweest vanwege m'n sabbatical. Het is vooral Facebook dat lastig was om te missen, zeker toen ik toch even een blogje had gedeeld en ik echt wilde zien of er likes en reacties kwamen....

4. Goede vrienden in een lijstje
Facebook biedt de mogelijkheid om lijsten te maken en iemand tipte me om een lijst te maken van de mensen wiens activiteiten ik echt wil volgen. Het nadeel is dat je die 'Goede Vrienden'-lijst niet in plaats van je news feed kan laten laden, maar er in de linkerbalk op moet klikken. Even een tussenstapje dus, maar het werkt wel. Opvallend: mijn 'Goede Vrienden' plaatsen eigenlijk maar heel weinig, daarvoor is 1x per twee dagen inloggen eigenlijk genoeg.

5. Ik ga vooral meer Appen
Niet Facebook'en zorgt niet voor meer bellen of langsgaan, het zorgt vooral voor meer Appen. Niet dat dat nou zo makkelijk om mijn oude HTCtje met half kapot scherm gaat, maar als ik thuis ben en WebWhatsApp aan kan zetten op m'n MacBook vliegen de kwartiertjes voorbij. Een vriendin van me heeft haar smartphone weggedaan en met haar bel ik ineens veel vaker, dat zou ook best een goede detox zijn.

Uiteindelijk was ik in de detox-week een stuk minder afgeleid, minder op zoek naar externe bevestiging van dat ik besta en 'leuk' ben. Dat geeft rust en tijd om dat alles in mezelf en in echte, fysieke contacten te zoeken, iets dat toch de mooiste voldoening geeft. Toch zou ik Facebook, straks Twitter en LinkedIn en hoogstwaarschijnlijk Tinder (of Happn?) niet willen missen. Uiteindelijk zijn het communicatiemiddelen die mij nooit zelf zullen leren hoe en hoe vaak ik ze moet gebruiken. 'Met mate' is waarschijnlijk het antwoord, en naar wat dat precies inhoudt mag ik zelf op zoek.

Dank Judith, voor het experimentje! Mensen, lees hier Judiths eigen ervaringen.

3 opmerkingen:

mathilde zei

dat eerste is ZO waar...
leuk experiment, zou voor mij ook wel eens goed zijn!

Renee Lamboo zei

Hi!Ik las over je vriendin die haar smartphone wegdeed, daar schreef je over.
Ik zou voor een artikel in Wendy Magazine met haar in contact komen.

Groeten, Renée Lamboo-Kooij

cheruchan zei

Ow die zijn er best veel hoor! Mail me even op rachelle.eerhart@gmail.com, dan stuur ik je mail aan haar door en kan zij bepalen of ze contact opneemt.