2 november 2015

Fix yourself, fix the world

De Climate Miles van Urgenda zijn begonnen, gisteren voltooiden we met een groep van een paar honderd mensen de korte etappe tussen Utrecht en Vianen. Vannacht sliepen we op de Andere Boeg, een prachtig en duurzaam gerenoveerd binnenvaartschip dat nu een groepsaccomodatie is. Het is heerlijk dat het nu echt begonnen is!

Met de Climate Miles willen we aandacht vragen voor het belang van een daadkrachtige aanpak van klimaatverandering. We hopen dat de wereldleiders die deelnemen aan de klimaattop COP21 in Parijs begin december met de daar te maken afspraken een nieuw speelveld creeren waarop duurzame ontwikkeling kan versnellen. Daarnaast laten we zien wat er al allemaal gebeurt, waar de mensen al mee bezig zijn, en hoeveel energie en enthousiasme er is om deze duurzame transitie te laten plaatsvinden. 

Wat ik zelf altijd een belangrijke vraag heb gevonden is hoe ik zelf een beter leven kan hebben dat ook duurzaam is. Duurzaam met mijzelf, met de mensen om mij heen en met het fysieke systeem van de natuur waar ik onderdeel vanuit maak. Het krijgen van een beter leven, van meer levenskwaliteit, lijkt mij de grootste motivator om te veranderen. 

Iemand die mij daar altijd in geinspireerd heeft is Colin Beavan, de man die bijna 10 jaar geleden een jaar in New York City leefde als No Impact Man en later de No Impact Week bedacht die ik naar Nederland haalde en hier driemaal organiseerde. Hoewel de naam van dit experiment voor velen klinkt als extreme karigheid en als wat duurzaamheid juist niet moet zijn, ging het voor mij altijd over het gevoel van eigenaarschap over mijn eigen leven dat ik voelde toen ik de dingen net iets anders ging doen. Beter voor mij, beter voor de planeet.

Nu wil het toeval dat Colin Beavans nieuwe boek een paar weken voor de start op de mat lag. Hij heeft zijn trouwe volgers gevraagd de proefdruk te lezen en vervolgens mee te helpen in de PR van het boek. Het boek heet 'How to be Alive - A guide to the kind op happiness that helps the world', De hoofdvraag is: 'How do we fix our lives in ways that help the world, and how do we fix the world in ways that fix our lives?'. En dit gaat natuurlijk veel breder dan de 'enge' kijk op duurzaamheid die we gewend zijn. Het gaat over relaties, huisvesting, zorg, kinderen, winkelen, bankieren, pensioenen, vriendschap, onderwijs, etc. Eigenlijk gaat het over alles. Ambitieuze meneer, die No Impact Man.

Het lijkt mij het perfecte boek om tijdens mijn Climate Miles tocht te lezen en om het er met mensen over te hebben. Erg benieuwd hoe mensen die zo bezig zijn met projecten en politiek kijken naar hun eigen leven en hoe dat anders & beter zou kunnen worden! 


In november loop ik met Urgende de Climate Miles van Utrecht naar de klimaattop in Parijs om zo aandacht te vragen voor klimaatverandering en een daadkrachtige aanpak daarvan. Via mijn blog en social media doe ik verslag van de tocht. Wil jij mij, maar vooral Urgenda financieel ondersteunen? Sponsor dan 1 of meerdere kilometers van mijn Climate Miles. Kijk op http://bit.ly/RachelleClimateMiles voor alle info! 

Geen opmerkingen: