28 januari 2016

Cultuurprijs

De deftige mevrouw die belde vroeg "zit u?"....... 

Rachelle Eerhart ontvangt Cultuurprijs Zuid-Holland

Den Haag, 28 januari 2016. De Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds is toegekend aan Rachelle Eerhart. Deze prijs wordt op 18 april 2016 in Den Haag voor het eerst uitgereikt en gaat naar een laureaat die aantoonbaar bijdraagt aan het artistieke of woonklimaat in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar is gekozen voor het werkgebied Natuur. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden en een trofee. De Cultuurprijs wordt uitgereikt door de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland, Commissaris van de Koning Jaap Smit. 

Rachelle Eerhart (Dordrecht, 1981) ontvangt de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege haar inzet voor een duurzame samenleving. Eerhart werkt als regiocoördinator voor Rechtstreex Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor een beter voedselsysteem door rechtstreeks producten van boeren in te kopen. Ook is zij bestuursvoorzitter en coördinator van Stichting Eetbaar Park in Den Haag, waar mensen gestimuleerd worden anders om te gaan met voedsel, energie, grondstoffen en afval om zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Eerder droeg Eerhart als projectleider bij IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid bij aan het versterken van de bewustwording van de connectie tussen mens en natuur. Zij was ook betrokken bij de organisatie van de Climate Miles, de wandeling naar Parijs in november 2015, om aandacht te vragen voor de agenda van de klimaattop in Parijs.

Uit het juryrapport: “Deze laureaat heeft zich gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van mensen en de hen omringende natuur. (…) Juist dat aspect van haar werk, het op ieders netvlies krijgen van de natuur in en om de grote stad, van stadslandbouw en kleinschaligheid, van het belang voor de biodiversiteit van stadstuinen en -parken maar dan ook nog even naar Parijs wandelen voor het grootschalige mondiale klimaat, die hele combinatie van inzicht en gedrevenheid, van realiteitszin en liefde, bracht de jury ertoe om de Cultuurprijs Zuid-Holland in 2016 toe te kennen aan Rachelle Eerhart.” 

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ntjam Rosie (jazzzangeres), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Michel Houtzagers (directeur Zuid-Hollands Landschap) en Wyke Smit (adjunct-regiodirecteur Natuurmonumenten Zuid-Holland).

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt in 2016 voor het eerst uitgereikt en wordt toegekend aan een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat, die blijk geeft van excellentie in één van de kunst- of ontwerpdisciplines, erfgoed, natuur of educatie op die terreinen. Eerder reikte het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Zuid-Holland meerdere, oorspronkelijk Rotterdamse prijzen uit, te weten de Elly Ameling Prijs voor muziek, de Anna Blaman Prijs voor literatuur en de Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunst. De laatste twee prijzen zijn in goed overleg overgedragen aan Passionate Bulkboek en het Hendrik Chabotmuseum in Rotterdam.

Geen opmerkingen: